Olemme onnekkaita Tampereella, koska meillä on kaunis ekokylä vain 45 minuutin ajomatkan päässä kaupungista. Jos haluat matkustaa vähäpäästöisesti, bussi 55 vie sinut perille. Olen ollut siellä perheen ja ystävien kanssa pari kertaa. Kurjen ekokyläyhdistys ja biodynaaminen maatila sijaitsevat Vesilahdella, Pyhäjärven rannalla.
Monen vuoden etsinnän jälkeen vuonna 2011, neljä perhettä osti Kurjen tilan. He halusivat tehdä maatilasta biodynaamisen ja rakentaa ekologisen uudiskylän sen rinnalle. Kurjen tilan kahdeksan taloa ovat tällä hetkellä asuttuina. Niissä asuvat tilan perustajaperheet ja neljä muuta perhettä. Kylässä toimii myös ympäri vuoden työskentelevä maanviljelijä.
Jokainen osallistuu taitojensa mukaan yhteisiin askareisiin ja pitää huolta yhteisön hyvinvoinnista ja tilan kunnosta. Kyläläisillä on käytössään yhteinen talo, jossa he kokoontuvat usein syömään yhteistä lounasta yhdessä. Puutarhasta löytyy myös uuni ja viehättävä sauna. Maatilalla viljellään biodynaamisesti noin 30 hehtaaria peltoja ja luonnollisia laitumia. Kurjen ekokylässä yhdistyy upeasti yhteisöllisyys ja yksilöllisyys. Minusta on hienoa, että joka kesälauantai kuka tahansa voi pistäytyä kylän kahvilassa tai ruokamarkkinoilla.
Kotieläimiä tilalla on seuraavasti: 16-20 suomenkarjaa, noin 20 suomenlammasuuhta ja noin 20 kanaa. Tämän lisäksi se on useiden kissojen ja koirien koti. Tilaa hoitavat Ari ja Ira Hellstén. Ari hoitaa peltoviljelyn, kun taas Ira pitää huolen puutarhasta. Eläinten hoito tapahtuu yhdessä. Puutarhatöillä, kitkemisellä ja sadonkorjuulla on suuri merkitys tilan vuosikierrossa. Kaikkiin näihin kausiluontoisiin työtehtäviin voi osallistua kuka tahansa tilalla tai lähialueella asuva.
Ekokylä on mukana kestävän kehityksen hankkeissa ja tarjoaa 6 vapaaehtoistyöpaikkaa säännöllisesti. Tämä vuosittainen projekti aloitettiin vuonna 2013 ja sen rahoittajana on Erasmus + ESC (Euroopan solidaarisuusjoukot - ohjelma). Kaikki vapaaehtoistyöntekijät osallistuvat kylän elämään omalla osaamisellaan. Kurjen tila tekee myös yhteistyötä Vesilahden koulun, eläkeläistalon ja hyvinvointikeskuksen kanssa järjestäen kestävän kehityksen yhteistyöhankkeita. Heidän EcoLogics-sivuillaan julkaistaan pian näiden yhteistyöhankkeiden tuloksia.
Ekokyläläiset ovat joutuneet löytämään ratkaisuja päivittäisiin kestävän kehityksen ongelmiin ja omavaraisuuden parantamiseksi. Käytännönläheisiltä asukkailta voit saada parhaat käytännön vinkit mökillesi, kasvimaallesi tai talosi remontoimiseen. Ilmastomuutoksen ja yhteiskunnallisten ongelmien edetessä, kyläläisten tietämykselle ja kokemukselle tulisi antaa enemmän painoarvoa lähialueen ongelmien ratkaisemiseksi.
Lue tästä koko artikkeli Kurjen Tilan ekokylästä (suomenkielinen artikkeli, Aamulehti, 2018) ja heidän verkkosivuiltaan Kurkiecovillage